Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата

...
 Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата
Коментари Харесай

ПП-ДБ олекна електорално с 2 процента за месец, а „Синя България“ и ИТН обират протестния вот

 Един от огромните въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи

Не виждаме динамичност в поддръжката за ГЕРБ-СДС, само че е налице значима отдалеченост по отношение на останалите политически сили от близо 10%, което им основава комфорт и не може да се сложи под подозрение кой ще завоюва изборите на 9 юни. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия социологът Павел Вълчев. Той влезе в студиото, с цел да показа последното социологическо изследване, извършено в интервала 1-4 юни от " Алфа Рисърч “. То се разгласява в уеб страницата на организацията и е осъществено със лични средства измежду 1000 пълнолетни жители, съобразени с главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

" Електоралните настройки все още демонстрират, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална поддръжка, ПП-ДБ - 15,4%, " Възраждане " 15,2%, Движение за права и свободи - 14,8 %. Само в границите на предизборната акция през последния месец се следи ерозия в поддръжката към ПП-ДБ с към два пункта. Един от огромните въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи ", разяснява социологът.

Изненадата е, че повишеният интерес към изборите се дължи не толкоз на главните политически играчи в центъра на политическото поле, а по-скоро на тези по крилото, които са по-малки, само че разсънват предпочитание за гласоподаване, добави той.

" Наблюдаваме висок растеж поддръжка за други политически сили. Това са към 20 партии, които хората желаят да ги поддържат. Този път нямаме един избор, който се води от това да се поддържа спечелилият, а по-скоро един протестен избор и поддръжка за по-малките политически играчи ", съобщи Вълчев. 

Според него Има Такъв Народ бележат растеж по време на акцията. Те съумяват да съберат и протестен, и антисистемен избор, добави той.

„ Синя България “ може да прескочи бариерата от 4%. В самата акция тази политическа мощ печели нови симпатизанти, разочаровани от ГЕРБ и ПП-ДБ “, разяснява социологът. 

„ При „ Солидарна България “ няма растеж от началото на акцията. Ситуацията при тях наподобява статична “, добави той.

42 на 100 от гласоподавателите са декларирали интерес за присъединяване в изборите.

" Спрямо началото на предизборната акция, на финала й отчитаме един засилен интерес за присъединяване в изборите. За народен парламент заявяват предпочитание за присъединяване в изборите 42% от интервюираните или към 2 750 000 души. За евровота към 2 430 000 души заявяват предпочитание за присъединяване в изборите ", сподели Вълчев.

Картината за Европейския парламент е сходна.

" Бариерата е 5,88, с цел да се вкарат евродепутати. И Има Такъв Народ ще успее да вкара евродепутат ", сподели още социологът.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР